Is linkbuilding (alweer) dood?

Over ons
Marga's ervaringen met online vindbaarheid

Hallo allemaal, ik ben Marga en dit is mijn blog. Sinds ik in de VUT zit, ben ik als vrijwilliger erg actief bij allerlei verenigingen en stichtingen in Amsterdam. Wat ik met mijn ervaring uit de televisiewereld zag, was dat al deze geweldige initiatieven helemaal niet zichtbaar waren op het internet. Ik ben mij daarom gaan verdiepen in oplossingen hiervoor. Samen met jongere vrijwilligers, o.a. mijn dochter, heb ik in veel gevallen gezorgd voor een betere online zichtbaarheid. Sommige verenigingen hadden niet eens een website! Het was even wennen voor mij, zo handig ben ik niet met online marketing, maar ik denk dat ik toch wel het één en ander heb opgestoken en dat wil ik je met deze blog graag meegeven. Veel leesplezier!

Archief
Recente artikelen
Zoeken

Is linkbuilding (alweer) dood?

25 februari 2016
 Categorieën: Online marketing, Blog


Ieder jaar duikt de vraag wel een keer op in de SEO-wereld: is linkbuilding dood? Waar vroeger een groot deel van SEO gebaseerd was op het creëren van links, zijn er nu veel andere factoren die minstens zo zwaar meewegen. Zo speelt content, de tekstuele inhoud van een website, in de SEO-wereld een enorme rol. Toch is er voor linkbuilding zeker nog plaats, mits het goed gedaan wordt. In deze blog zal voor beginnende SEO'ers een kort overzicht worden gegeven van het ontstaan van linkbuilding en de ontwikkelingen tot nu toe.

Het begin van Google en PageRank

Toen Larry Page en Sergey Brin (de oprichters van Google) hun eerste algoritmes schreven, waren links tussen websites de belangrijkste manier om de relevantie en autoriteit van een webpagina te bepalen. Als een hoog aangeschreven website linkte naar jouw website zagen de algoritmes dit als een soort 'stem' voor jouw website: blijkbaar was jouw website de moeite van het bezoeken waard in de ogen van een website die haar waarde al getoond had. Zo steeg de waarde van jouw website, en deze waarde wordt de 'PageRank' genoemd.

Louche linkfarms en Google's antwoord

Maar de internetwereld kreeg dit snel in de gaten en wist hier misbruik van te maken. Er werden bijvoorbeeld enorm veel links geplaatst op zogenaamde linkfarms, waar het niet meer ging om een oprechte verwijzing naar jouw website, maar onnatuurlijke links. Dit was een kwalijke ontwikkeling voor Google, want zodra gebruikers alleen maar irrelevante websites of websites vol spam vinden, gaan ze de volgende keer wel op een andere manier op zoek naar informatie.

De ontwikkeling van zoekmachines stond natuurlijk niet stil. Google kwam in 2012 met de Penguin-update die er met name op was gericht louche linknetwerken tegen te gaan. De nadruk kwam samen met de daarvoor uitgekomen Panda-update sterker te liggen op de content of inhoud van een website. Door steeds slimmere programmering was Google nu in staat om te kijken of de tekst op een website goed in elkaar zat en kon zelfs zien waar een website over ging. Google wilde haar gebruikers immers doorsturen naar goede websites, met goede inhoud die hun vragen of opdrachten beantwoordde.

Linkbuilding in 2016

Betekent dit dat linkbuilding geen plaats meer heeft binnen SEO (zoekmachineoptimalisatie)? Geenszins, maar de praktijk is wel veranderd. Waar vroeger de kwantiteit op de voorgrond stond en iedere link van een site min of meer gelijkwaardig werd beoordeeld, gaat het nu vooral om de kwaliteit. De inhoud van de pagina's waarvan en waarnaar gelinkt wordt, dient met elkaar overeen te komen: het is onnatuurlijk om een link naar een sloopbedrijf te plaatsen op een forum over de verzorging van pony's. Daarnaast moet de link ingebed zijn in een goede tekst, want een losse link die ergens op de pagina zweeft doet eerder kwaad dan goed. Een reactie op een blog moet bijvoorbeeld oprecht zijn en ingaan op wat er eerder geschreven is. Hoewel bijna niemand het algoritme van Google precies kent, weet iedereen wel het verschil aan te wijzen tussen een spammy en kwalitatieve reactie.

Linkbuilding is nog steeds een van de belangrijkste manieren om de waarde van jouw website in de ogen van Google te verhogen. Kijk eens op toonaangevende blogs als die van Searchengineland, waar experts dagelijks hun laatste bevindingen delen. Als je je goed inleest, weet je al snel hoe voorzichtig om te gaan met linkbuilding en het te plaatsen binnen een bredere SEO-strategie, waarbij ook wordt gekeken naar de inhoud van een website. Linkbuilding is dus zeker niet dood, maar wel dodelijk voor een website als het niet juist wordt uitgevoerd.

www.dtg.nl